perjantai 14. joulukuuta 2018

Sikatalous

Sikatalouden viikkotehtävänä on sikalan tuotantosykli (emakoiden tuotantokierto ja lihasikojen tuotantokierto).
Tehtävän tarkoituksena on miettiä, mitä eri- ikäisille sioille tapahtuu eri vaiheissa. 
Raportin osat
1. Sikatalous Suomessa (yleistä, lukuja ja tilastoja)
2. Emakoiden tuotantokierto
3. Lihasikojen tuotantokierto. 

1. Sikatalous suomessa
Suurin osa Suomen sikatiloista sijaitsee Länsi- Suomessa. Yhteensä tiloja on liki 1100 kappaletta (2017) ja noin 50 % tiloista on emakkotiloja, joilla syntyy uusia porsaita. Loput 50 % ovat lihasikatiloja. EU:n jäseneksi liittymisen jälkeen tilojen määrä on vä-hentynyt huomattavasti, esimerkiksi vuonna 1995 tiloja oli jopa 6200 kappaletta. Tuo-tanto puolestaan on lisääntynyt, sillä tällä hetkellä lihaa tuotetaan enemmän kuin 90- luvulla. Vuonna 2017 sikoja oli yhteensä 1,1 miljoonaa, mikä tarkoittaa sitä, että mää-rä on alentunut edellisvuodesta reilun 7 % verran. (Luke, 2018)

Suomessa esiintyy varsin vähän, jos lainkaan, yleisimpiä tauteja. Esimerkiksi PRRS (Porcine reproductive and respiratory syndrome) ja porsasyskä ovat yleisiä ulkomailla. Terveystilanne on siis varsin hyvä, minkä ansiosta lääkkeitä käytetään hyvin vähäisesti. Myös antibiootteja annetaan vain harvoin, ja niitäkin annetaan ainoastaan eläinlääkä-rin ohjeistuksen mukaan ja yksilökohtaisesti. Erittäin vähäisellä lääkkeiden käytöllä pyritään varmistamaan, että antibiootit todella toimivat, jos niitä tarvitaan. Tämän lisäksi ruokalihassa ei ole lääkejäämiä, mikä puolestaan on ongelmana useissa muissa maissa.

Vuonna 2017 sianlihaa tuotettiin 181,2 miljoonaa kiloa, kulutuksen ollessa hieman suurempi, noin 183,8 miljoonaa kiloa. Sianlihan vienti puolestaan oli maltillista, 32,3 miljoonaa kiloa, eikä tuontikaan ollut juuri suurempaa luvulla 32,6 miljoonaa kiloa. (Lihatiedotus)

Kaavio 1. Sianlihan kulutus Suomessa 1960 – 2017 (Lihatiedotus)

 

2. Emakon tuotantokierto
Emakon tuotantokierto alkaa, kun emakko on hieman yli puolen vuoden ikäinen, jolloin se keinosiemennetään ensimmäisen kerran. Emakot porsivat ensimmäisen kerran ol-lessaan noin 10 kuukauden ikäisiä. Pahnueessa on yleensä 10-12 porsasta. (Atria) Emakot porsivat vuoden aikana keskimäärin kaksi kertaa. Koko elämänsä aikana ema-kot porsivat 3-5 kertaa.

2.1 Emakon tuotantokierto kaaviona
 
Kaavio 2. Emakon tuotantokierto (Niemi, Ovaska, 2017)


2.1.1 Kiima
Emakoiden kiiman tarkkailu aloitetaan suurinpiirtein kolmantena päivänä vieroituksen jälkeen. Tarkkailu vaatii ammattitaitoa, sekä hoitajan täytyy oppia tuntemaan emakot yksilöinä. Kuinka mikäkin emakko reagoi eri ärsykkeisiin.
Hoitajan tehtävä on houkutella esiin seisomarefleksi. Hoitaja matkii karjun eleitä kylkiä tönimällä, utareita sivelemällä, painamalla ristiselästä, sekä nostamalla emakkoa nivusista ja ulkosynnyttimien alapuolelta. (Farmit) Näin karju tekee, kun se yrittää valloittaa emakkoa.

Kun emakko on niin sanotussa esikiimassa, sen ulkosynnyttimet turpoavat ja muuttuu punaisiksi. Myös kirkasta emätinvuotoa saattaa esiintyä. Emakko on kiinnostunut karjusta ja voi pyrkiä sen luokse. Emakko voi myös yrittää hyppiä toisten emakoiden selkään. Tässä vaiheessa emakko ei kuitenkaan seiso vielä paikallaan (seisomarefleksi) karjun edessä tai kun hoitaja kokeilee kiiman astetta.

Emakon varsinainen kiima, eli niin sanottu seisova kiima on aika milloin emakko antaa karjun luvan astua. Kiima kestää yleensä useamman päivän ja pikkuhiljaa kiiman ulkoiset merkit, kuten ulkosynnyttimien punoitus hälvenee. Varsinaisen kiiman aikana emakon ruokahalu saattaa heikentyä, mutta vain hetkellisesti. Kun seisomarefleksi havaitaan, on emakko valmis astumiseen tai vaihtoehtoisesti keinosiemennykseen, joka on nykyään yleinen tapa.

2.1.2 Keinosiemennys

Keinosiemennys tarkoittaa sitä, että emakko tiineytetään uroksilta kerätyllä siemennesteellä. Siemennesteannos voi olla tuoretta tai vaihtoehtoisesti myös pakastettua. Suomessa emakoista keinosiemennetään jopa enemmän, kuin puolet. (Evira, 2018)

Emakolle keinosiemennyksen saa tehdä ainoastaan emakon ollessa kiimassa. On tärkeää, että emakko on kiihottunut jotta siemenneste kulkeutuu perille asti kohdussa.

2.1.3Tiineys

Jos emakko ei tule uudelleen kiimaan noin kolmen viikon kuluttua siitä, kun se on keinosiemennetty tai astuttu, niin mahdollisuus tiineydelle on olemassa. Kun tiineyttämisestä on kulunut neljä viikkoa, voidaan mahdollinen tiineys varmistaa ultraäänen avulla.

Emakoiden tiineysaika kestää kolme kuukautta, kolme viikkoa ja kolme päivää. (Atria)

2.1.4 Porsiminen
Noin viikkoa ennen porsimisajankohtaa emakko siirretään porsitusosastolle. Porsitusosastolla odottaa puhdas ja desinfioitu karsina. Emakon rehuannosta pienennetään muutamia päiviä ennen porsimista. Tällä tavoin
ehkäistään ummetusta sekä helpotetaan porsimista. Rehun vähentäminen myös vähentää maitokuumeen riskiä. Jotta emakko pystyy toteuttamaan pesänrakennusviettiään, on karsinassa oltava runsaasti olkea.

Emakon levottomuus ja pesänrakennus ovat merkkejä lähestyvästä porsimisesta. Muita merkkejä ovat se, että emakon maidoneritys käynnistyy ja emätinvuoto voi olla vetistä tai verensekaista. (Loimaan koulutila, virtuaalikylä)

Vaikka emakko porsii pääsääntöisesti itsenäisesti, on porsimista hyvä seurata ja auttaa tarvittaessa. Jos porsiminen ei etene, voidaan emakolle antaa oksitosiinipiikki.

Kuva 1. Porsitushäkki suojelee porsaita joutumasta emon ruhjomaksi (Tulikukka, F , 2018)


2.1.5 Imetys

 Kuva 2. (Hannu, K, 2016) Porsas hakeutuu emon nisälle heti syntymänsä jälkeen.


Emakko imettää porsaita 4-5 viikkoa. Emakon maito on porsaiden tärkein ravinnonlähde, mutta pikkuhilaa niille aletaan tarjoamaan maidon lisäksi rehua. Rehujen antaminen on tärkeää, jotta porsaiden ruoansulatus tottuu siihen, ennen kuin ne vieroitetaan emostaan. (Atria)

2.1.6 Vieroitus 

 
Porsaat vieroitetaan emostaan porsaiden ollessa 4-5 viikkoisia ja niiden minimivieroituspaino on 7,5 kg. (Farmit) Jos porsaat eläisivät emon kanssa luonnossa, vieroitus tapahtuisi vasta 15-17 viikon ikäisinä. (Animalia)

2.1.7 Uusi kiima / teurastus

Emakot tulevat uudelleen kiimaan noin viikko siitä, kun porsaat on vieroitettu. Vieroituksen jälkeen emakot joko tiineytetään uudelleen tai teurastetaan. Teurastukseen joutumisen syitä ovat muun muassa se, että emakko ei tule tiineeksi, pahnueet ovat liian pieniä, emakon jalkavaivat tai terveydentila on muuten yleisesti huono.

3. LIHASIKOJEN TUOTANTOKIERTO

3.1 Lihasikojen tuotantokierto kaaviona

Kaavio 3. (Eläintieto)

3.1.1 Porsiminen

Emakko alkaa kokoamaan pesää suunnilleen vuorokausi ennen porsimista. Pesämateriaalien laittaminen emakon saataville helpottaa tätä vaihetta, ja parasta olisikin jos emakko saisi kulkea mielensä mukaan porsituskarsinassa. Pesän valmistuttua sen on helpompi keskittyä vain porsaisiin. Vapaasti porsivat emakot poikivat useimmiten nopeammin, kuin häkeissä olevat, minkä vuoksi vapaata tapaa olisi hyvä harjoittaa. Liian pitkäkestoinen porsiminen on suuri riski.

Sekä emakon hoito, ravintoa että porsiminen vaikuttavat syntyvän porsaan elinvoimaisuuden määrään ja syntymäpainoon. Erikoistuneen tuotannon porsaat syntyvät porsastuotantotiloilla ja jatkavat kasvuaan siellä vajaan kolmen kuukauden ajan, jolloin ne saavuttavat 25-30 kilon painon. Yhdistelmäsikaloissa puolestaan porsaat syntyvät ja kasvavat samalla porsastilalla teuraskypsyyteen saakka. Tuotantotiloilla on sekä porsitusosasto, että vieroitusosasto.  (Sikatieto)

3.1.2 Emän hoidossa

Emakko viettää ensimmäisen vuorokauden tiiviisti vastasyntyneiden porsaiden kanssa. Emakon ravinnosta saama energia menee keskimäärin 70 prosenttisesti maidontuotantoon, minkä takia emakon ruokintaan tulisi kiinnittää entistä paremmin huomiota.

Pienet porsaat viettävät emakon kanssa hieman yli kuukauden, jonka jälkeen on vuorossa vieroitus, eli siirto vieroitusosastolle. Emän hoidossa ollessaan ne ovat kuitenkin moninkertaistaneet painonsa ja kehittyvät nopeaan tahtiin.

3.1.3 Vieroitus

Useimmiten vieroitetut porsaat sijoitetaan 15-25 yksilön karsinoihin, joiden väliaitoihin on sijoitettu ruokintakaukalo- tai automaatti. Rehua on oltava tarjolla koko ajan. Onnistuneella vieroituksella varmistetaan myöhempien vaiheiden menetys. Tässä vaiheessa porsaat siirtyvät nestemäisestä ravinnosta rehuruokintaa. Siirtymisen kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä esimerkiksi porsaan suolisto ei ole vielä tässä vaiheessa kovin kehittynyt. Tämän takia porsaat ovat erityisen alttiita ripulille ja vieroituksesta syntyvälle stressille. Kehitystä kuitenkin tapahtuu nopeasti ja tämä asettaa tarjolla oleville rehuillekin omat vaatimuksensa, sillä niiden tulee olla ravintorikasta, valkuaisarvoltaan hyvää ja helposti sulavia.

Kuten muiden tuotantoeläinten, myös lihasikojen kohdalla ruokinta on liki tärkein asia kasvatuksessa. Ruokinnalla vaikutetaan oleellisesti sekä päiväkasvuun, että lihan laatuun. Panostaminen alkukasvatusvaiheen ruokintaan vaikuttaa erityisesti punaisen lihan kasvuun ja se palkitsee tuottajan. Lisäksi vaiheruokinta auttaa kaiken kasvupotentiaalin hyödyntämisessä kustannustehokkaalla tavalla.

3.1.4 Lihasikala

Liki 30 kilon painon saavuttaneet porsaat siirretään seuraavaksi lihasikatilalle. Ne sijoitetaan 10-15 yksilön ryhmiin, ja ruokinta tapahtuu 2-4 kertaa päivän aikana. Jokaista sikaa kohden tulisi olla minimissään 0,8 m2 per yksilö. Sialle sopii parhaiten kiinteä alusta, joskin myös ritilöitä käytetään. Kiinteän makuualustan voi myös kuivittaa, mikä auttaa oikean lämmön saavuttamisessa. Lisäksi kuivitus antaa sialle tekemistä ja on toimiva kuitulähde sekä apuna mahahaavojen ehkäisemisessä.

Sopiva valaistus on paitsi viihtyisyyttä lisäävä elementti, mutta myös eläinten tarkkailua huomattavasti helpottava lisä.
Vesi tulee useimmiten nipasta, jonka virtaus on 1-2 l per minuutti. Nippa on hygienisin vaihtoehto vedensaantiin.

Ruokaillessa sioilla tulisi olla sopivasti tilaa, jotta kilpailua ruoasta ei synny. Pienimmät siat saattavat jäädä liian vähälle ruokinnalle isojen sikojen syödessä liikaa, minkä vuoksi jokaista sikaa kohden tulisi olla hieman yli 30 cm tilaa kaukalon ääressä. Lihasikalan lämpötilaksi on suositeltu noin 22 astetta siinä vaiheessa, kun vieroitetut porsaat saapuvat. Lämpötilaa lasketaan sikojen kasvaessa. Liiallinen lämpötilojen vaihtelu saattaa altistaa siat stressille.

Sika säätelee lämpötilaansa ilmastoinnin avustuksella, minkä lisäksi ilmastoinnista on suuri hyöty esimerkiksi talviaikaan.

Siat viettävät aikaansa noin 3-4 kuukautta lihasikalassa, jonka jälkeen on aika kuljettaa ne teuraaksi noin puolen vuoden iässä. Lihasikalan yksi suuremmista ongelmista on toisen yksilön saparon pureminen. Tyngäksi nakerreltu saparo on kipeä ja altis tulehtumaan. (Farmit)

3.1.5 Teurastus
Teurastettavan sian paino on noin 105-115 kg. Useimmiten sikojen tainnutukseen käytetään hiilidioksidikaasua, minkä lisäksi tainnutuksen voi suorittaa myös pulttipistoolilla tai sähkövirralla. (Eläintieto)

LÄHTEET

 
Animalia (n.d). Emakot ja porsaat. Haettu 21.11.2018 osoitteesta http://animalia.fi/tuotantoelaimet/emakot-ja-porsaat/

Atria (n.d). A-Lihasika. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.atriatuottajat.fi/atriasika/ruokintajarehut/alihasika/Sivut/default.aspx

Atria (n.d). Lihasikatuotanto. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.atriatuottajat.fi/atriasika/lihasikatuotanto/Sivut/default.aspx

Atria (n.d). Porsaiden vastaanotto. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.atriatuottajat.fi/atriasika/lihasikatuotanto/porsaidenvastaanotto/Sivut/default.aspx


Atria (n.d). Tiineytys- Kiiman pituus. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.atriatuottajat.fi/atriasika/porsastuotanto/tiineytys/emakoiden%20tiineytys/Sivut/default.aspx

Eläintieto (n.d). Sika tuotantoeläimenä. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.elaintieto.fi/sika-tuotantoelaimena/

Evira (2018) KEINOSIEMENNYS JA ALKIONSIIRTO. Haettu 22.11.2018 osoitteesta https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/keinosiemennys-ja-alkionsiirto/

Farmit (n.d). EMAKKO. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.farmit.net/kotielain/emakko

Farmit (n.d). KIIMANTARKKAILU TIINEYSOSASTOLLA. Haettu 22.11.2018 osoitteesta https://www.farmit.net/kotielain/emakko/tuotantoymparisto/hoitokaytannot/kiimantarkkailu

Farmit (n.d). LIHASIKALAN TUOTANTO-OLOSUHTEET. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.farmit.net/kotielain/lihasika/lihasikalan-tuotanto-olosuhteet

Farmit (n.d). PORSAAN VIEROITUS. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.farmit.net/kotielain/porsas/porsaan-vieroitus

Hannu, K (2018). Miksi emakko on häkissä? Tarkastelussa emakkohäkki ja tiineyshäkki. Maaseutumedia. Kuva haettu 22.11.2018 osoitteesta http://www.maaseutumedia.fi/emakko-hakissa-tarkastelussa-emakkohakki-tiineytyshakki/

Lihatiedostus (n.d). Lihankulutus Suomessa. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihankulutus-suomessa.html

Lihatiedotus (n.d). Lihantuotanto Suomessa. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.lihatiedotus.fi/tilastotietoa/lihantuotanto-suomessa-2.html

Loimaan koulutilan virtuaalikylä (n.d). Keinosiemennys. Haettu 21.11.2018 osoitteesta http://www.virtuaali.info/opetusmaatilat/?tila_id=31&prosessit&pid=8&aid=104&kortti=202&o=162

Loimaan koulutilan virtuaalikylä (n.d). Kiimojen havainnointi, kiiman merkit. Haettu 21.11.2018 osoitteesta http://www.virtuaali.info/opetusmaatilat/?tila_id=31&prosessit&pid=8&aid=104&kortti=200&o=162

Loimaan koulutilan virtuaalikylä (n.d). Tiineystarkastus. Haettu 21.11.2018 osoitteesta http://www.virtuaali.info/opetusmaatilat/?tila_id=31&prosessit&pid=8&aid=104&kortti=203&o=162

Luke (2018) Nautojen ja sikojen määrä vähenee- emolehmien määrä jatkaa kasvuaan. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.luke.fi/uutiset/nautojen-ja-sikojen-maara-vahenee-emolehmien-maara-jatkaa-kasvuaan/

MTK (2018) Suomalainen sianlihatuotanto- maailman parasta! Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.mtk.fi/maatalous/maatalous_suomessa/sianlihantuotanto/fi_FI/sianlihantuotanto/

Niemi, Ovaska (2017). Emakoiden tuotantokestävyys talouden näkökulmasta. S.11.

Raisioagro (n.d). Porsaiden ruokinta ja rehut. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.raisioagro.com/porsaat#


Sikatieto (n.d). Porsituskarsinat. Haettu 21.11.2018 osoitteesta http://www.sikatieto.fi/sikayrittajan-sivut/porsituskarsinat

Sikatieto (n.d). Sika tuotantoeläimenä. Porsas matkaa emakkotilalta lihasikalan kautta teurastukseen. Haettu 21.11.2018 osoitteesta https://www.elaintieto.fi/sika-tuotantoelaimena/

Tulikukka, F (2018). Pidetäänkö emakkoa porsitushäkissä 10 päivää vai 5 viikkoa. MTK:n väite Ylen jutussa jäi kaivelemaan, sika-asiantuntijat oikovat. YLE. Kuva haettu 21.11.2018 osoitteesta https://yle.fi/uutiset/3-10085650


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti