" Viikkotehtävän toimeksianto
1. Maidontuotanto Suomessa
Tässä esitellään lypsykarjataloutta yleisesti maatalouden tuotantosuuntana Suomessa: tilojen määrä, lehmien määrä, tilojen keskikoko, sijoittuminen Suomessa, tuotanto- ja tuotostietoja.
2. Eläinaines maidontuotannossa
Rotujen esittely (kuva ja keskeiset ominaisuudet), rotujen risteytttäminen maitotiloilla: miksi ja miten
3. Rehut ja ruokinta
Tärkemmät rehut ja niiden käyttö lehmien, hiehojen ja vasikoiden ruokinnassa. Asiaa voi käsitellä esimerkiksi jonkun tiimin jäsenen kotitilan/ koulutilan ruokintasuunnitelman avula.
4. Navetat
Parsinavetta ja erilaiset pihatot. Selitä toimintaperiaateet. Koneet ja laitteet, sisustus. Lypsyvaihtoehdot eri navettatyypeissä. Tässä osassa kannattaa panostaa kuviin ja kuvateksteihin etenkin esityksessä."
1 MAIDONTUOTANTO SUOMESSA
Maitotiloja on liki joka paikkakunnalla Suomessa ja
maidontuotanto onkin tärkein tuotantosektori alalla. Tammikuussa 2018
maitotiloja oli 6752 kappaletta ja lypsäviä lehmiä noin 272 700. Vuoteen
2017 verrattuna tuottajien määrä väheni noin seitsemän prosenttia. Vuodelle 2018
on arvioitu, että maitotiloilla olisi keskimäärin 41,5 lypsävää lehmää, kun
vuonna 2017 lehmien määrä oli keskimäärin 38 tilaa kohden.
Vuonna 2017 maitoa tuotettiin noin 2300 miljoonaa litraa,
eli vuodesta 2016 tuotannon määrä laski noin yhden prosentin verran. Vuosien
varrella lehmien keskimääräinen maidontuotanto on kuitenkin kasvanut hurjasti;
vuonna 2017 yksi lehmä lypsi maitoa noin 8300 litraa, kun taas vuonna 1980
vastaava luku oli 4400 litraa.
Vuoden 2017 kulutetuista maitotuotteista liki 70 prosenttia
oli kotimaista, kun taas juustoista samainen luku oli vajaa 50%. Pelkän maidon
kotimaisuusaste oli noin 95%.
2 ELÄINAINES MAIDONTUOTANNOSSA
2.1 Ayrshire
Rotu on kotoisin Ayrin kreivikunnasta Skotlannista. Suomeen
ensimmäiset Ayrshiret on tuotu noin 1800- luvun puolivälissä ja nykyään se on
lypsyroduista yleisin. Ayrshiret ovat pitkäikäisiä ja hyödyntävät korsirehua,
mikä osaltaan lisää rodun suosiota. Lehmät painavat noin 450- 600kg. Väritys on
valkoinen punaruskeilla laikuilla.
2.2 Jersey
Rotu on kotoisin Jerseyn saarelta Ranskan edustalta. Lehmien
määrä ei Suomessa ole vielä kovin suuri, joskin ne ovat saaneet hyvän maineen
rauhallisina ja hyväluonteisina lypsylehminä. Rodun maidolla on korkea
rasvapitoisuus, sekä ne ovat kooltaan pieniä muihin rotuihin verrattuna; lehmät
painavat noin 350-550kg. Väritys vaihtelee ruskean eri sävyissä vaaleasta jopa
lähes mustaan.
2.3 Holstein
Holstein on yleisin lypsyrotu maailmassa. Kotoisin
Hollannista, Friisinmaalta. Lehmät ovat suuria ja ne painavatkin noin
600-700kg. Niiden tuotantokyky on loistava ja ne sopeutuvat hyvin erilaisiin
olosuhteisiin. Väritys on mustavalkoinen.
2.4 Rotujen risteyttäminen maitotiloilla
Lypsylehmiä on risteytetty lähes pelkästään puhdasrotuisiin
eläimiin, sillä liian erilaisten rotujen risteyttämisellä ei saada aikaan yhtä
tuottavia ja hyviä yksilöitä edeltäjiinsä verrattuna. Tällöin heteroosi ei
jatku enää toivotulla tavalla. Heteroosi tarkoittaa risteytysvaikutusta, eli
positiivisten ominaisuuksien jatkumoa syntyvissä jälkeläisissä. Risteytyksiä
käytetään erityisesti tuotoksen lisäämiseen ja hedelmällisyys- ja
terveysominaisuuksien parantamiseen. Suunnittelussa tulisi huomioida oman
karjan puutteet ja tavoitteet niiden korjaamiselle ja kehittämiselle, sekä oma
suunnitelma risteytysten toteuttamisesta. Ruokinnasta ja hoidosta johtuvat
vaikeudet eivät ole korjattavissa rotujen yhdistämisellä, vaan näissä
tapauksissa tulisi korjata ongelmien aiheuttaja.
Risteytykset tulisi suunnitella hyvin ja rotujen
ominaisuuksia punniten, jotta paras heteroosivaikutus saataisiin esiin. Usein
on käytetty takaisinristeyttämistä, mikä tarkoittaa sitä, että ensiksi
risteytetään kaksi erirotuista lehmää, minkä jälkeen toista rotua käytetään
myös yhdistelmästä syntyneelle jälkeläiselle. Jalostus on melko hidasta ja voi
viedä kymmenenkin vuotta, ennen kuin päästään haluttuihin tuloksiin.
Hajontaa esiintyy erityisesti ensimmäisten sukupolvien
aikana, mutta parin sukupolven jälkeen hajontaa ei enää ole niin paljoa ja
eläimet ovat enemmän toistensa kaltaisia. Parhaimpia tuloksia on saatu niin
kutsutulla kolmiroturisteyttämisellä. Tunnetuin menetelmä on ProCross, jossa
käytetään Holsteineja, VikingRediä ja Montbeliardeja. Kolmen rodun
käyttämisellä vältetään sukusiitosten vaarat, sillä mahdollisuus siihen on
erittäin pieni. Asian tärkeys tulee esille siinä vaiheessa, kun kaikkien
eläinten taustoja ei tunneta tarkkaan tai lainkaan.
3 REHUT JA RUOKINTA
Lypsylehmien ruokinta perustuu ruokintasuunnitelmaan.
Maidontuotannon kustannuksista rehujen osuus on yli puolet. Tämän takia
huolellinen suunnittelu on tärkeää.
Jotta vasikasta saadaan hyvän pötsin omaava lypsylehmä, on
nestemäinen ravinto vaihdettava kiinteäksi. Vasikka tarvitsee maidon erilaiset
ravinteet kasvaakseen, mutta hyvän märehtijän vasikasta saa, kun sille
tarjotaan hyvin sulavaa väkirehua. Pötsin nukkapinta muodostuu, kun väkirehusta
on syntynyt pötsiin haihtuvia rasvahappoja. Kun vasikka syö väkirehua kilon
päivässä, voidaan siirtyä antamaan myös karkearehuja. Vieroittaessa vasikan
tavoitepaino on 80kg.
Lehmän tuotoskykyyn vaikutetaan hiehon ruokinnalla. Hieho
tarvitsee valkuaispitoista väkirehua, sekä karkearehua, jonka tehtävä on venyttää
pötsiä. Karkearehuksi sopii säilörehu, jonka D-arvo on 63 ja
raakavalkuaispitoisuus 12%. Vieroituksesta puolen vuoden ikäiseksi asti voidaan
tarjota vapaasti karkearehua, yli 6kk ikäinen hieho voi myös laiduntaa. Tällöin
laitumen tarvitsee olla hyvä ja ravitseva. Jos laidun on huonoa, se vaatii aina
täydennystä. Kun hiehon poikiminen lähestyy, tarjotaan viimeisen kuukauden ajan
väkirehua, jonka määrää nostetaan 2-3 kiloon poikimäpäivään mennessä.
Poikimisen jälkeiset 2-4 viikkoa ovat tärkeitä lehmän terveyden
ja tuotoskyvyn kannalta. Tasapainoinen ruokinta on näinä viikkoina todella
tärkeää. Rehuannoksen valkuaispitoisuutta on hyvä nostaa korkeammaksi
herumisvaiheessa, koska kuiva-aineen syönti laahaa perässä. Tavoite
raakavalkuaispitoisuudelle on 18%. Lehmän hedelmällisyyden kannalta
negatiivinen energiatase lypsykauden alussa on haitallista.
Lypsylehmän kanssa säilörehun sulavuus on tärkein
ominaisuus. Lypsylehmien ruokinnassa säilörehua käytetään 8-15kg/nauta/päivä.
Säilörehu vaikuttaa lehmän syönnin ja tuotoksen lisäksi myös maidon laatuun ja
koostumukseen. Säilörehun D-arvon olisi hyvä olla 680-700g/kg/ka ja
raakavalkuaispitoisuuden 130-170g/kg/ka.
Lehmän ummessaoloaika on noin kaksi kuukautta pitkä.
Ummessaoloaikana lehmä palautuu edellisestä tuotantokaudesta ja valmistautuu
seuraavaan. Ummessaoloaika tuo omia haasteitaan ruokintaan ja tärkeää onkin,
että pötsin täyteisyys ja aktiivisuus pysyisi samana. Kivennäistasapaino täytyy
hallita myös, koska sillä estetään esimerkiksi poikimahalvaus, hedelmällisyyshäiriöt
sekä ketoosi. Ummessaoloaikana lehmä ei saisi lihota, sopiva kuntoluokka on
tuolloin 3-3,5.
4 NAVETAT
4.1 Parsinavetat
Parsinavetassa lehmän liikkumista on rajoitettu ja eläin on
kytkettynä parteen kiinni. Samassa paikassa se syö, juo ja nukkuu, minkä
lisäksi myös lypsy tapahtuu tällä paikalla. Lehmät ja hiehot ovat sijoitettuna
tällaisiin navettoihin, kun taas poikimattomat hiehot pääsevät laitumelle
laidunkauden alkaessa. Joissakin maissa parsinavetat ovat kielletty ja
tällaisissa pidettävien lehmien tulisi päästä 60 päiväksi ulkoilemaan kesäisin.
Suomessa yritettiin parsinavettoja saada kielletyiksi, mutta
esitys hylättiin. Muutoksia asioihin tuli sen verran, että uusien
parsinavettojen rakentamiseen tukea ei vuoden 2019 alusta enää saa, eikä
myöskään vanhojen parsinavettojen suurentamiseen. Nykyisin on myös säädetty,
että parsinavettalehmien ulkoiluvaatimus on 60pv/v touko-syyskuun välillä, ja
se nousee vuoden 2022 alusta 90:een päivään niin, että aikaväliä ei ole
määrätty.
4.2 Pihattonavetta
Pihattonavetta on samankaltainen kuin parsinavetta, mutta
lehmä pääsee vapaasti liikkumaan ja syömään eri paikkoihin. Lypsylehmäpihatossa
lehmät joko käyvät itse lypsyrobottien avulla lypsyllä, tai ne lypsetään
erillisellä lypsypaikalla. Esimerkiksi Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilan navetassa
on verhoseinäinen pihatto.
Kuvassa Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilan pihatto. Keskellä ruokintapöytä.
Kuvassa Mustialan Lely Astronaut lypsyrobotti. Lehmä saadaan
kulkemaan robotin sisälle ruoan avulla. Robotti osaa annostella jokaiselle
lehmälle lehmäkohtaisen väkirehuannoksen.
4.3 Yksilökarsina
Vasikoita
pidetään eristyksissä yksilökarsinoissa eläinsuojelulain mukaisesti
maksimissaan kahdeksan viikon ajan. Hoitaja pystyy paremmin seuraamaan yksittäisen
vasikan vointia, kun se on omassa karsinassaan. Karsinasta tulee olla näkö- ja
kosketusyhteys lajitovereihinsa, sillä ne ovat sosiaalisia eläimiä ja luonnossa
alkaisivat muodostamaan sosiaalisia suhteita jo viikon vanhoina. Yksilökarsinaa
käytetään yleensä tautiriskien takia,
vaikka
siirron yhteisiin tiloihin tulisi tapahtua mahdollisimman varhaisessa
vaiheessa.
Kuvassa näkyvä kevytkarsina on hyvä vaihtoehto sen
liikuteltavuuden ansiosta. Esimerkiksi pesu voidaan suorittaa ulkona ja näin navettaan
ei synny ylimääräistä kosteutta.
4.4 Ryhmäkarsina
Lihanaudoille ja vasikoille käytetään myös ryhmäkarsinoita.
Näissä karsinoissa niin vettä, kuin rehuakin on vapaasti eläimen saatavilla.
Kahdeksan viikon iän ylittäviä vasikoita tulisi pitää ryhmäkarsinoissa puolen
vuoden ikään saakka. Tilavassa yhteiskarsinassa lehmien mahdollinen
aggressiivinen käyttäytyminen vähenee.
Ryhmäkarsinoissa on erilaisia pohjaratkaisuja, mutta
tärkeintä on, että makuualusta on lämmin ja pehmeä, että vasikka ei saa mistään
kylmää ilmaa. Esimerkiksi kokoritiläkarsina ei ole vaihtoehto vasikoille, koska
veto tulee tässä ongelmaksi. Ritilä on myös liian kova alusta vasikalle.
Kuivikkeina käytetään olkea, purua ja turvetta. Säännöllinen
puhdistus tärkeää.
Jotta karsina täyttää hyvinvointituen vaatimukset, on
ryhmäkarsinan pinta-ala oltava 0-3kk ikäisille 1,8m2 ja 2-4kk
ikäisille 2,25m2.
Nuorille vasikoille väkirehu tarjoillaan yleensä
vapaaruokkijasta, koska se on helpoin tapa. Vesi on oltava vapaasti vasikoiden
saatavissa.
LÄHTEET
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti